Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

3 Ιουνίου 1943, ημέρα Πέμπτη

"Είχαμε πει από μέρες, πώς οι Ιταλοί θα άρχιζαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σ΄όλη τη περίμετρο του βουνού Οίτη.
Είναι 3 Ιουνίου 1943, ημέρα Πέμπτη. Γιορτή της Αναλήψεως.


΄Ορθιος παρακολουθούσα το τουφεκίδι. Μια οβίδα από πυροβόλο έσκασε λίγα μέτρα παρακάτω. Για μια στιγμή ακούω να με φωνάζουν.
Σ… έλα δω είναι απυρόβλητο. Πήγα. Κοντά είναι, πίσω από ένα μεγάλο ανάχωμα αυτοί που με φώναξαν. ΄Ηταν ο Π.Φ. και ο Γ.Κ. Ο μικρός Υπήρχε και άλλος με το ίδιο όνομα ο μεγάλος, πρώτα ξαδέλφια.
Από τη θέση που ήμουν, βλέπω μερικούς Ιταλούς στα ισώματα να φεύγουν. Τρέχοντας χωρίς να σκεφτώ βγαίνω από το ανάχωμα και σαν αστραπή τρέχω στον κατήφορο. Περνάω δύο ρέματα, περνάω και το ποτάμι του χωριού και ανεβαίνω στις Γούβες εκεί που είχαν παραταχθεί οι αντάρτες. Δεν βρήκα κανένα, κατεβαίνω και φτάνω στα Γεμ…. χωράφια που είναι ακριβώς πάνω από τη γέφυρα του ρέματος στους αχερώνες. Εκεί βρήκα τον Π.Κ. που δοκίμαζε ένα Ιταλικο όπλο.


Η μάχη ήταν στο αποκορύφωμα της. ΄Ολμοι κανόνια πολυβόλα και λιανοντούφεκα να γίνεται χαλασμός κόσμου. Εγώ που πήγαινα, ούτε ήξερα. Παναγιώτη του λέω θέλω όπλο. Εχει πολλά στο ποτάμι μου λέει Στο ποτάμι γίνεται η μεγάλη μάχη. Τι με νοιάζει εμένα, εγώ το χαβά μου, πάω για όπλο, κατεβαίνω στο ποτάμι, είναι πολλοί ακροβολισμένοι χωριανοί. Βλέπω μπροστά μου ένα Ιταλό τραυματία, του παίρνω το όπλο, μια αραβίδα και τις φυσιγγιοθήκες, τις περνάω στη πλάτη μου και κείνη την ώρα μου λέει ένας αντάρτης: Θα καλύψεις αυτό το μονοπάτι. Να καλύψεις όλα τα τμήματα που είναι στο ρέμα.

Να καλύψω ναι να ρίξω πώς; Για πρώτη φορά πιάνω όπλο στα χέρια μου εκτός από το περίστροφο που είχα ρίξει δύο ή τρεις σφαίρες. Και όμως ό,τι κουνιόταν στο μονοπάτι εγώ έριχνα όχι μία δύο σφαίρες αλλά έριξα πολλές σφαίρες, αφού χάλασα πέντε δεσμίδες. Δεν ξέρω αν σκότωσα ή τραυμάτισα κάποιον ή κάποιους Ιταλούς. Εκείνο που αργότερα έμαθα ήταν ότι η προσφορά μου στη μάχη ήταν σημαντική. Στο σημείο που με έβαλαν να έχω ήταν η διάβαση που κατέβαιναν οι Ιταλοί για τη ρεματιά και χτυπούσαν από τα πλάγια τους αντάρτες που μάχονταν στο ρέμα.



Την ώρα που η μάχη ήταν στο ζενίθ ακούσαμε ελληνική σάλπιγγα στα πλάγια. Η πλατεία είναι από τα βόρεια του αυχένα αετός και την τέμνει ο δρόμος που πάει στο χωριό, σ΄αυτό το δρόμο είναι οι Ιταλοί. Και από τα μετόπισθεν των Ιταλών και την πολεμική ιαχή της Αλβανίας (αέρα). Αυτό ήταν, έφτασαν ενισχύσεις με επικεφαλής τον Νικηφόρο. Εδώ η μάχη τελείωσε, οι Ιταλοί όπου φύγει φύγει. Πιάσαμε 70 αιχμαλώτους και κάπου είκοσι τραυματίες. ΄Οσο για σκοτωμένους κανείς δεν έμαθε ποτέ πόσοι ήταν.

΄Ολη τη νύχτα κουβαλούσαμε πολεμικό υλικό. Είχαν κατέβει οι χωριανοί με τα μουλάρια τους και κουβαλούσαν. Και την επομένη μέρα το κουβάλημα συνεχίστηκε. Είχε κατέβει και ο Μ., ο αδελφός μου με το μουλάρι και κουβαλούσε πολεμοφόδια.

Η μάχη άρχισε πρόωρα από λάθος παράταξης των ανταρτών που δεν είχαν υπολογίσει την πλαγιοφυλακή. Μια τέτοια πέρασε το ρέμα από τους αχερώνες και ανέβαινε πάνω από το δρόμο. Για να περπατά πλάγια και σε απόσταση του κυρίου όγκου των ιταλικών στρατιωτών. Η πλαγιοφυλακή αποτελείτο από έναν ανθυπολοχαγό και τρεις στρατιώτες. ΄Επεσαν απάνω σ΄ένα αντάρτη πολυβολητή που ήταν ακροβολισμένος πίσω από μια μεγάλη πέτρα.
Ο ανθυπολοχαγός έκανε τον ψύχραιμο και έλεγε μισά ιταλικά μισά ελληνικά (ελα μαλαντρίνο) και να που δεν χρειάστηκε να περιμένει τον Μαλαντρίνο γιατί ήταν εκεί πίσω από τη πέτρα και με μιά ριπή του πολυβόλου τους έκοψε το νήμα της ζωής για πάντα και των τεσσάρων.
΄Ετσι το μακελειό άρχισε, οι Ιταλοί ήταν ένα τάγμα (1100) άντρες και οι αντάρτες και χωριανοί κοντά στους εκατόν πενήντα. Σκόρπισαν οι Ιταλοί, παράτησαν όλο τους τον οπλισμό τον όποιον μετέφεραν και οι χωριανοί με τα μουλάρια τους που κατέβηκαν το βράδυ από το βουνό όταν έμαθαν τη νίκη των ανταρτών, τα πήραν.

Εμένα μου ανέθεσαν να κουβαλάω αιχμαλώτους και τραυματίες Ιταλούς στο χωριό. Από τον τραυματία Ιταλό που πήρα το όπλο μου φώναζε (άκουα άκουα) ήξερα τι μου ζητούσε. Νερό. Γιατί τόσο καιρό δούλεψα στο ΣΕΚ με τους Ιταλούς. Εμένα το όπλο με ενδιέφερε και όχι ο Ιταλός που δίψαγε. Βρήκα άλλο σκοτωμένο και του πήρα το μπουφάν και τον γηλαιό, σκέφτηκα ότι θα είχε αξίας πράγματα αλλά ήταν νοσοκόμος και είχε επιδέσμους και γάζες. Στο σακίδιό του είχε ένα ξυράφι και μια χειρουργική λαβίδα. Αυτά πήρα και η λαβίδα αργότερα χρειάστηκε. Τα υπόλοιπα τα έδωσα στη Β.Α. που περιποιούταν τους τραυματίες. Ναι πήρα και ένα παγούρι και μια καραβάνα.

Την επομένη συγκεντρωθήκαμε στο Κεφαλάρι του χωριού και μετρηθήκαμε. Είχαμε ένα τραυματία βαριά και ένα σκοτωμένο τον Π.Η.
Πάνω από το πεδίο της μάχης στην πλαγιά και σε μια βραχώδη περιοχή είχαν οχυρωθεί καμιά εξηνταριά Ιταλοί. Εκεί πήγε ο Π. με δυο αντάρτες και σκοτώθηκαν. Εκεί έμειναν όλη την νύχτα οχυρωμένοι και όλο το πρωϊ και όταν εμείς είμαστε στο Κεφαλάρι βλέπαμε πώς έφευγαν για το χωριό Σ.

Ξεκινήσαμε και φεύγαμε για το Μ.Λ. πήραμε και τον τραυματία μαζί μας. Στα μάρμαρα στο θυσιαστήριο του Ηρακλή συναντήσαμε καραβάνι χωριανών μας που πήγαιναν για καταβόθρες και από κει στο Σ.


΄Οταν εμείς φύγαμε, οι Ιταλοί το απόγευμα βομβάρδισαν το χωριό.
Σκοτώθηκαν μιά γριά η Α. και ο Λ.Κ. κρεμάστηκε στο Ιερό της Εκκλησίας και καταστράφηκε μια γωνιά από το σπίτι του Μπαρμπαντρέα. Το απόγευμα περάσαμε το Μ.Λ.


Εμείς οι χωριανοί πήγαμε στο χωριό Δ. και εγκατασταθήκαμε για πολλές μέρες. Μετά από δύο μέρες έφτασε στο χωριό ένα σύνταγμα Ιταλοί με πλήρη αεροπορική κάλυψη. Δεν πείραξαν ούτε ένα σπίτι που θάπρεπε να κάψουν όλο το χωριό.
Προχώρησαν και έφτασαν στον αυχένα Ξεροβούνι.-Καταβόθρες - Μάρμαρα – Τσικλέρι - Αγ. Τριάδα. Εκεί οχυρώθηκαν και κάθησαν λίγες μέρες. Τότε σκοτώθηκε και το παιδί του Κ.Κ. στο Μ. και το μάθαμε την επομένη και ο πατέρας του που ήταν μαζί μας στη Δ.


Μετά από λίγες μέρες φύγαμε από τη Δ. κι΄εγώ πήγα και βρήκα τους δικούς μου στο Τ. Είναι πίσω από τις Καταβόθρες, τους είδα και έφυγα μαζί με τους υπόλοιπους εφεδροελασίτες και πήγαμε προς τα Μ. βόρεια. Οι Ιταλοί έφυγαν και οι οικογένειες κατέβηκαν στο χωριό και στις δουλειές τους στα χωράφια. Στην Ιταλία μάθαμε πώς στις 25 Ιουλίου αιχμαλώτισαν τον Μουσολίνι και ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο στρατάρχης Μπατόλιο.

Εγώ κατέβηκα λίγες μέρες αργότερα στο χωριό δέν βρήκα κανένα στο σπίτι και πήγα στο χωράφι στους αχερώνες. Εκεί που έγινε πριν από λίγες ημέρες η μάχη. Είχαμε το κτήμα. Εκεί βρήκα τον ανήμπορο πατέρα ξαπλωμένο. Μόλις με είδε μου λέει: ΄Αντε παιδί μου. Τα σπαρτά θα ξεραθούν θα πεινάσουμε φέτος….


Οι Ιταλοί ήταν οι τελευταίοι που ήρθαν στο χωριό μας γιατί συνθηκολόγησαν με τους συμμάχους και έφυγαν από την Ελλάδα. Αν έφευγαν και δεν τους σκότωναν οι Γερμανοί που τους θεωρούσαν προδότες. Τώρα μας έμειναν μόνο οι Γερμανοί που στο χωριό μας δεν ήρθαν ποτέ. Στο τόπο της μάχης έχει στηθεί (Ηρώο)."


Το παραπάνω αποτελεί τμήμα ημερολογίου.
Αποτελεί προσωπική εμπειρία και καταγραφή της ημέρας εκείνης.
Παρακαλώ , να το σεβαστείτε.


23 σχόλια:

Spy είπε...

Συγκλονιστικό τουλάχιστον!
Στιγμές που αξίζει να τις κρατά κάποιος φυλαγμένες, όχι για να μαθαίνει ιστορία, αλλά για να μαθαίνει να ζει!

Καλησπέρα σας.

Shades είπε...

Υποκλίνομαι!!! αισθάνομαι το ίδιο συναίσθημα.. σαν να άκουγα την γιαγιάκα μου όταν εξιστορούσε μικρασιατικές αλήθειες.

ZouZouna είπε...

Μ' έστειλε ο Μαρκόνι να διαβάσω. Tυχεροί οι άνθρωποι που έχουν τέτοια κληρονομιά, για να μην ξεχνάμε ποτέ! Την καλημέρα μου.

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Σκληρές εποχές,καλό είναι να τα διαβάζουμε να μη ξεχνάμε.

faraona είπε...

Συγκλονιστικο!
Μαρτυριες γραμμενες με αιμα και με μια λεβεντια που πιστευω παρ ολα οσα λενε ,οτι ζει κρυμενη μεσα στο κυταρρο του Ελληνα.
Ας ευχηθουμε να εχουμε παντα ειρηνη γιατι ο πολεμος ειναι οτι χειρωτερο για την ανθρωποτητα.

Σε φιλω και σ ευχαριστω πολυ γι αυτη την αναρτηση.

roadartist είπε...

Συγκλονιστικό..
Είναι φοβερές αυτές οι διηγήσεις.
Να σαι καλα.

Ra Ma είπε...

Αυτές οι διηγήσεις από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων με καθηλώνουν.
Είχαμε και εμείς στο κύκλο μας έναν παππού που μας έλεγε ιστορίες από το μέτωπο και κάθε φορά με θαυμασμό τον αντιμετώπιζα και με μια απορία: πως κατάφεραν να επιβιώσουν από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια γιατί δεν ήταν μόνο ο πόλεμος αλλά και το μετέπειτα. Ο παππούς πέθανε και το άσχημο είναι ότι λιγοστεύουν και οι εν ζωή εναπομείναντες ήρωες. Χάνεται ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας.

Δεν μπορώ να αγνοήσω στο τέλος τον ανήμπορο πατέρα, πώς άφησε πίσω τα γεγονότα και κοίταξε μπροστά, στο αύριο και τα προβλήματά του, στην επιβίωση.

Καλημέρα!!!

mrs Smith είπε...

H φιλοσοφία ζωής για εκείνες τις γενιές spy σε εκείνα τα χρόνια συνοψιζόταν σε μια ευχή "Καλό Ξημέρωμα", να ξημερωθούν και μετά ένα "έχει ο Θεός" και προχωρούσε η ημέρα, έβγαινε ο χειμώνας, προχωρούσαν τα χρόνια.
Γενιές που παιδιά πήραν το όπλο με το φόβο στην καρδιά και όταν όλα τελείωσαν ήταν πια άντρες, γυναίκες που έπρεπε να επιβιώσουν.
Ποιά παιδικά χρόνια, ποιά εφηβεία ?
Χάθηκαν μέσα στον ορυμαγδό των μαχών.
Για εμάς. Τις επόμενες γενιές.
Κάπως έτσι, μπορούμε να τους χαρίσουμε όλα τα άλλοθι και για τα λάθη που έκαναν, και όλη μας την αγάπη.
Να πως δομείται η γέφυρα των τριών γενεών. (Θυμάσαι τότε που είχες γράψει σχετικά...)
Να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας. Να μεταλαμπαδέψουμε τη γνώση στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας αργότερα. Χωρίς μίσος. Σαν διδαχή. Να κρατάμε την αλήθεια της ιστορίας μας ζωντανή.

Καλή σου ημέρα :))))

mrs Smith είπε...

Αγαπητή μου σκιά έβλεπα προχθές το "Εμείς οι Έλληνες" στη ΤV, για την μικρασιατική καταστροφή και σε θυμήθηκα :))

Έβλεπα όλο αυτό τον τρόμο, τα παιδικά βλέμματα που από τη μιά στιγμή στην άλλη έχασαν την παιδικότητά τους και όχι μόνο...
και θυμήθηκα την ακατανόμαστη που ήθελε τα παιδιά, τα εγγόνια αυτών των ανθρώπων να διδαχθούν στην 6η δημοτικού για....ένα συνωστισμό στην αποβάθρα....!!!!!!
Να μην ξεχνάμε. Το ξαναλέω. Όχι με μίσος στην ψυχή αλλά με φροντίδα στην μνήμη αυτών των γεγονότων. Να μην αφήνουμε να παραποιούν την Ιστορία μας.

Καλή σου ημέρα :))))

mrs Smith είπε...

γλυκο-κερασο-ζουζούνα καλώς ήρθες κι' από εδώ :)))
Με τιμά ο marconi μας !!!!
Αυτή η κληρονομιά είναι όλων μας. Ανήκει σε όλους μας.
Αρκεί να μην ξεχνάμε και να αφήνουμε τους "παλιούς" να μας λένε τις "ιστορίες" τους.
Να καταλάβουμε και εμείς τι αίμα τρέχει στις φλέβες μας.
Να επαναπροσδιοριζόμαστε, πιάνοντας το άγνωστο νήμα των οικογενειών μας από την αρχή για να το πάμε σε ένα μέλλον που να είναι δικό μας και όχι κατασκευασμένο από άλλους.

Καλημέρα :)))

mrs Smith είπε...

Πολύ σκληρές Κωνσταντίνε !!!
Αυτά τα ημερολόγια, από όπου το απόσπασμα, περιλαμβάνουν 40 χρόνια προσωπικών βιωμάτων, σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να "σηκώσει κεφάλι", έτρωγε τα χαστούκια της και ξαναπροσπαθούσε πάλι και πάλι.
Καταστάσεις που ευτυχώς εμείς δεν βιώσαμε ποτέ.
Τέτοιοι άνθρωποι υπήρξαν οι γονείς και οι παπούδες μας. Όλοι τους έβαλαν το λιθαράκι τους για ενα ειρηνικό μέλλον. Το παρόν μας δηλαδή.
Όπου βιώνουν την αναξιοπρέπεια, την αδιαφορία, την αχαριστία, και την αγνωμοσύνη.
Δυστυχώς !!!!

Καλημέρα στα βόρεια :)))

mrs Smith είπε...

faraona μου, μέσα από αυτά τα ημερολόγια συνειδητοποίησα ότι οι μεγάλοι άγνωστοι της ζωής μου είναι οι ίδιοι μου οι γονείς !!!
Να ευχόμαστε για την ειρήνη. Ολόψυχα !!!

Φιλιά και από εμένα :))))

mrs Smith είπε...

roadartist καθηλώνουν αυτές οι ιστορίες. Κυττώ πια με άλλα μάτια αυτές τις γενιές, και αισθάνομαι υπερηφάνεια για τις ρίζες που έχω. Μακάρι να έχω και λίγο από το κουράγιο τους, τη δύναμη της ψυχής τους .

Και εσύ να είσαι καλά :))))

mrs Smith είπε...

Ρώτα τους radio marconi και κατέγραψε ότι σου πουν.
Έχουν μεγάλη αξία οι αυθεντικές μαρτυρίες !!! ιδίως όταν είναι δικών μας ανθρώπων, αίμα μας.

Μερικές φορές , το έχω δεί, σκύβουν το κεφάλι, δεν κοιτούν στα μάτια, δεν μιλάνε, άστα αυτά τώρα λένε, ντρέπονται. Υπάρχουν , ως γνωστόν, και οι σκοτεινές σελίδες…Ας τους συχωρέσουμε…όμως. Ας φροντίσουμε εμείς για ένα καλύτερο από «εδώ και πέρα», όπως μπορεί ο καθένας .

Στην επόμενη πορεία των συνταξιούχων (για να αναφερθώ λίγο στο ποστ σου) μπορούμε να σταθούμε και εμείς δίπλα τους. Οι πατεράδες μας είναι. Ας τους στηρίξουμε , ας ζητήσουμε εμείς που έχουμε ποιο δυνατά πνευμόνια την αξιοπρέπεια που δικαιούνται. Εκείνοι ότι μπόρεσαν έκαναν για εμάς. Είναι η σειρά μας τώρα.

Η επιβίωση για εκείνους , θέμα ζωής και θανάτου στην κυριολεξία, για να μπορούμε εμείς τώρα να μιλάμε για ζωή.
Γιατί άλλο επιβίωση άλλο ζωή ! Εμείς αυτό αξιώνουμε για τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας. Εκείνοι οραματίστηκαν την Ειρήνη. Και τη πραγμάτωσαν. Εμείς έχουμε να διαχειριστούμε μια περίπλοκη και διαφορετική πραγματικότητα. Για να δούμε…εμείς…τι θα καταφέρουμε…

Με τίμησες πολύ με αυτό που έκανες !!!!!
Σε φιλώ :))))

ZouZouna είπε...

Ζητούσα πάντα να μαθαίνω ιστορίες αλλά ...
Αυτό το.... "δεν μιλάνε, πολλές φορές" με πληγώνει, αλλά δεν θέλω να πιέζω, γιατί για να μην θέλουν να μιλήσουν, έχουν πληγωθεί.. μην ξεχνάμε πως ότι πέρασαν σε αυτή την 10ετία του 40, οι γονείς μας, πέρασε μέσα απο τα αθώα παιδικά-εφηβικά-νεανικά τους ματάκια..., δεν είναι εύκολο να διηγηθούν...

και γράφω, κρατώ σε σημειώσεις ότι "κληρονόμησα" για τις επόμενες γενιές...
Να είσαι καλά, πάντα!

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Τι να πούμε;
Δύσκολοι καιροί και χρόνια κακουχίας.
Να μην τα ξεχνάμε, τουλάχιστον.
Πολύ καλό.

Απόστολος Σαμπαζιώτης είπε...

συγκλονιστικό όντως.. πόσες τέτοιες στιγμές έχουν ζήσει οι προηγούμενες γενιές για τις οποίες εμείς δεν ξέρουμε τίποτα..! νασαι καλά!

mrs Smith είπε...

ζουζούνα το έκοψα λιγάκι...δεν σε πειράζει έτσι?
:))))
Άργησα λίγο να σου απαντήσω, μπήκε ο Νοέμβρης ...ήρθαν και οι ιώσεις δυστυχώς.

Και πληγώθηκαν και πλήγωσαν...Τι να διηγηθείς από αυτά άραγε?
Την "κληρονομιά" σου ως κόρη οφθαλμού να την προσέχεις!!! Το δείγμα που έβαλες στο μπλογκ σου ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον!!!!
Καλημέρα :)

mrs Smith είπε...

σπίθα κι' ότι έλεγα να έρθω από εκεί, να "βάλω μια φωνή" όπως είχες ζητήσει.
Η παράσταση ξεκίνησε, θυμάσαι του Αρκά :))))

Να μην ξεχνάμε σπίθα, να διδασκόμαστε, χωρίς εμπάθειες...πάντα :))))
Καλή σου ημέρα

mrs Smith είπε...

Καλώς ήρθες απόστολε :)
Κάθε γενιά, κάτι έχει να διηγηθεί, κάτι έχουμε και εμείς να μάθουμε περισσότερο. Σαν σκυταλοδρομία είναι, και οι ιστορίες των οικογενειών μας. Κομμάτι μας.
Και εσύ να είσαι καλά :)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

mrs Smith είπε...

σπίθα κι' ότι έλεγα να έρθω από εκεί, να "βάλω μια φωνή" όπως είχες ζητήσει.
Η παράσταση ξεκίνησε, θυμάσαι του Αρκά :))))

Να μην ξεχνάμε σπίθα, να διδασκόμαστε, χωρίς εμπάθειες...πάντα :))))
Καλή σου ημέρα
....................................

Καλή σου μέρα :)

Καμία εμπάθεια, γιατί το λες;
Χάθηκα με τα δικά μου και νόμιζα ότι δεν έγραφες:)
Μ' ενδιαφέρει η παράσταση και θα κοιτάξω να πάω. Μέσα είμαι:)

Νάσαι καλά!

mrs Smith είπε...

σπίθα μου :)))))) η εμπάθεια πήγαινε στην τωρινή μας σχέση με τους εμπλεκόμενους του '40όχι σε εμάς. Εμείς γιατί να έχουμε. Όλοι χαμένοι στα δικά μας είμαστε...τι νομίζεις...
Εάν πάς πριν από εμένα, γιατί θα κάνω ανάρτηση όταν τα καταφέρω, πες μου εντυπώσεις.
Έτσι?
Φιλια :)

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Σύμφωνοι:)
Το ίδιο ισχύει και για σένα, έτσι:)
(εκτός αν πάμε και μαζί...ποίός ξέρει!)
Την καλημέρα μου.